En Hellig pakt med Gud

Av | 20/02/2019

I bibelen finner man flere forslag til paktsavtaler. En pakt kan forstås som en avtale mellom to eller flere parter, hvor det er beskrevet hva de forskjellige partene skal gjøre, eller ikke gjøre. I en fredspakt skal man for eksempel ikke angripe eller går til krig mot den andre. Hvis en av partene bryter pakten vil det ofte stå konsekvensene av en slikt brudd i paktsavtalen.

Vi har i dag 2 paktsavtaler som har sin opprinnelse fra før Adam og Eva falt i synd, og det er avtaler som brukes verden over.  Den ene er ekteskapspakten mellom mannen og kvinnen, hvor Gud viet det første paret.

1 Mos 1,27 Og Gud skapte mennesket i sitt bilde, i Guds bilde skapte han det, til mann og kvinne skapte han dem. Den andre pakten er hviledagspakten eller sabbatspakten hvor Gud forteller, 2 Mos 31,16 Israelittene skal gi akt på sabbaten, så de holder den i slekt etter slekt. Det skal være en evig pakt. Og i Jesaja står det: Jes 56,6 Og de fremmede som har sluttet seg til Herren, som vil tjene Herren og elske hans navn og være hans tjenere, alle som holder sabbaten og ikke vanhelliger den, men holder fast ved min pakt,

Det som for noen kan virke forvirrende er at man har brukt ordet pakt når man har satt sammen bibelen i 2 deler, Det gamle og det nye testamentet. Ordet testamentet og ordet pakt kan bety det samme, og er noen steder brukt om hverandre. Man kan sitte igjen med inntrykket at Gud har laget 2 forskjellige pakter eller avtaler, i forhold til når mennesker ble født inn i denne verden, før eller etter Jesus. Det ville ikke ha vært rettferdig hvis det var slik at den ene pakten ledet til fortapelse og den andre til frelse, for Gud inviterer alle mennesker til alle tider, til en helt spesiell frelsespakt, en pakt som i bibelen kalles den nye pakt. Den omtales blant annet hos profeten Jeremia i kapittel 31.

 Jer 31,31-33 Se, dager skal komme, sier Herren, da jeg slutter en ny pakt med Israels ætt og Judas ætt, 32 en pakt som er annerledes enn den jeg sluttet med deres fedre den gang jeg tok dem ved hånden og førte dem ut av Egypt, den pakten med meg som de brøt, enda jeg var deres rette herre, sier Herren. 33 Nei, slik er den pakten jeg vil slutte med Israels folk i dager som kommer, lyder ordet fra Herren: Jeg vil legge min lov i deres sinn og skrive den i deres hjerte. Jeg vil være deres Gud, og de skal være mitt folk.

Det er i det gamle testamentet vi blir invitert inn i denne pakten, men den gjelder som et enestående tilbud til enhver til alle tider, som vil måtte ønske å få et forhold til Ham som har skapt oss. Hvis man skal sette denne pakten opp imot den pakten Jeremia referer til som «den som ble brutt», og som blir kalt den gamle pakt eller den første pakt, så vil det være lurt å sette det opp skjematisk med bibelens egne argumenter, slik at det er mulig å tydelig kunne se eventuelle forskjeller og likheter.

De 2 Paktene Gamle pakt Nye Pakt
Innholdet / Grunnlaget Loven Loven
  3 Mos 26,46 Dette er de forskriftene, budene og lovene som Herren fastsatte mellom seg og israelittene på Sinai-fjellet gjennom Moses. Jer.31,33 Nei, slik er den pakten jeg vil slutte med Israels folk i dager som kommer, lyder ordet fra Herren: Jeg vil legge min lov i deres sinn og skrive den i deres hjerte.
Står skrevet hvor: Steintavler Hjertets kjødtavler
  2 Mos 31,18 Da Herren var ferdig med å tale til Moses på Sinai-fjellet, gav han ham to lovtavler, steintavler som det var skrevet på med Guds finger. Jer.31,33 Nei, slik er den pakten jeg vil slutte med Israels folk i dager som kommer, lyder ordet fra Herren: Jeg vil legge min lov i deres sinn og skrive den i deres hjerte.
Av hvem: Gud skrev med sin finger Gud skriver med sin finger
  2 Mos 31,18 Da Herren var ferdig med å tale til Moses på Sinai-fjellet, gav han ham to lovtavler, steintavler som det var skrevet på med Guds finger. 2 Kor 3,3 For dere fremtrer som et Kristi brev, blitt til ved vår tjeneste. Det er ikke skrevet med blekk, men med den levende Guds Ånd, ikke på tavler av stein, men i menneskers hjerter. (Matt 12,28 Men er det ved Guds Ånd jeg driver ut de onde ånder, da er jo Guds rike kommet til dere. Luk 11,20 Men er det ved Guds finger jeg driver ut de onde ånder, da er jo Guds rike kommet til dere.)
Løftet: Gud: «Vær lydig så skal du leve” Folket: ”alt du har sagt vil vi gjøre» Gud: «Jeg vil legge mine lover i ditt hjerter, så du holder…»
  2 Mos 19,8 Og hele folket svarte, alle som en: «Alt det Herren har sagt, vil vi gjøre.» Dette svaret bar Moses tilbake til Herren. Jer.31,33 Nei, slik er den pakten jeg vil slutte med Israels folk i dager som kommer, lyder ordet fra Herren: Jeg vil legge min lov i deres sinn og skrive den i deres hjerte.
Mellommann: Moses Jesus Kristus
  2 Mos 20,19 De sa til Moses: «Tal med oss du, så skal vi høre! Men la ikke Gud tale med oss, for da dør vi!» Hebr 8,6 Men nå har Kristus fått en langt høyere prestetjeneste, siden han er mellommann for en pakt som er så mye bedre og hviler på bedre løfter.
Innstiftet: Ved Sinai, etter utgangen fra Egypt Edens hage etter syndefallet, fornyet ved alle som tar imot
  2 Mos 19,5 Hvis dere adlyder min røst og holder min pakt, skal dere være min dyrebare eiendom framfor alle andre folk; for hele jorden er min. 1 Mos 3,15 Jeg vil sette fiendskap mellom deg og kvinnen, mellom din ætt og hennes ætt. Den skal ramme ditt hode, men du skal ramme dens hæl.»
Stadfestet: Ved Sinai, med blod av offerdyr På Golgata, med Jesu blod
  Hebr 9,18-20 Derfor ble heller ikke den første pakten opprettet uten blod. 19 Da Moses hadde kunngjort for hele folket alle budene som står i loven, tok han blodet av kalvene og bukkene, sammen med vann, skarlagensrød ull og isop, og stenket både på bokrullen og på hele folket 20 og sa: Dette er paktens blod; denne pakten har Gud fastsatt for dere. Hebr 9,12 Ikke med blod av bukker og kalver, men med sitt eget blod gikk han inn i helligdommen én gang for alle og kjøpte oss fri for evig.
I hvilken kraft: I egen kraft uten Den Hellige Ånd I Guds kraft med Den Hellige Ånd
  2 Mos 19,8 Og hele folket svarte i kor: «Alt det Herren har sagt, vil vi gjøre.» Dette svaret bar Moses tilbake til Herren. Esek 36,25-27 Jeg stenker rent vann på dere, så dere blir rene. Jeg renser dere for all urenhet og for alle avgudene. 26 Jeg gir dere et nytt hjerte, og en ny ånd gir jeg inni dere. Jeg tar steinhjertet ut av kroppen deres og gir dere et kjøtthjerte i stedet. 27 Jeg gir min Ånd i dere og gjør at dere følger forskriftene mine, holder lovene mine og lever etter dem.
Frelses mulighet: Umulig for oss Garantert for oss
  Hebr 8,7-9 Hvis det ikke hadde vært noe å utsette på den første pakten, hadde det ikke vært bruk for en annen. 8 Men Gud har noe å utsette på folket når han sier: Se, dager skal komme, sier Herren, da jeg oppretter en ny pakt med Israels hus og Judas hus, 9 ikke som den pakten jeg sluttet med fedrene deres den dagen jeg tok dem i hånden og førte dem ut av Egypt. For de ble ikke stående i min pakt, og jeg brydde meg ikke om dem, sier Herren. Hebr 9,15 Så er da Kristus mellommann for en ny pakt. Han døde, og det ble til forløsning fra overtredelsene under den første pakt, for at de som er kalt, skal få den evige arv som var lovet.

Den fornyede, eller den andre pakten blir kalt «ny» siden den er stadfestet på et senere tidspunkt enn den gamle. Den nye pakt ble tilbudt Adam og Eva etter syndefallet, og den er blitt fornyet med hvert individ som har villet ta imot Jesus som sin frelser og mellommann. Det skjer ved at den hellige ånd, Guds finger, leder mennesker til å leve i tråd med Guds lov, da den blir skrevet på innsiden, i hjerte og sinn. Står loven på utsiden som den vil gjøre hvis vi bare ser på steintavlene, vil den bli et ytre styrt krav som vi ikke vil klare å leve etter på grunn av vår falne natur. Da leser vi bare hva vi skal og ikke skal, noe vi av naturen ikke lyster eller makter å følge. Kommer loven derimot inn i hjerte og sinn ved Den Hellige Ånd, vil det å leve i tråd med Guds vilje bli noe vi har lyst til. Et menneskes liv i tråd med loven vil være paktstegnet på forholdet vi får til Gud, akkurat slik sabbaten som er beskrevet i tibudsloven, blir forklart som et synlig paktstegn.

Esek 20,20 Hold mine hviledager hellige! De skal være et tegn på pakten mellom meg og dere, så dere kan vite at jeg er Herren deres Gud.»

I det gamle testamentets tid måtte mottakerne av denne pakten se frem imot Kristus, gjennom symboler som syndofferet, ypperstepresten og de forskjellige tjenestene og ritualene i den jordiske Helligdommen. Etter at Jesus døde på korset, måtte man på samme måte se på Kristus, men da tidsmessig tilbake på hans offer på Golgata, som representerer syndofferet, og allikevel fremover på hva han gjør og vil gjøre som yppersteprest og mellommann for oss i den Himmelske helligdommen. Samme mellommann, og samme tilbud, må tas imot på samme måte i tro, av alle mennesker som ønsker frelse. Helt ifra Adam og Eva, og ned til deg og meg, og helt ned til den siste personen som tar imot Jesus før han kommer igjen. Den Hellige Ånd har til alle tider gitt mennesker som har villet være lydige mot Gud, et tilbud om kraft og innsikt som de trenger til å leve et hellig liv i Kristus. Ikke fordi noen fortjener det, men fordi Gud vet at et hellig liv er det beste for oss og menneskene rundt oss, og det er til Hans ære når det er Hans etterfølgere vi hevder å være. Vårt liv som Hans etterfølgere må være i tråd med Hans lov, som er et avbilde av Hans karakter, hvis ikke ærer vi ikke vår mester.

Spørsmålet vil da komme, hvorfor Gud innleder den første pakt, eller den gamle pakt med Israel på Sinai fjellet, som ikke ser ut til å lede til frelse. Jeg tror det var på grunn av Israels 400 år i Egypt, hvor de hadde blitt forherdet og avstumpet i sitt forhold til Gud.

Esek 3,7 …Hele Israels ætt har jo harde panner og hjerter. Og som Jesus sier i Markus; 10,5 Da sa han til dem: «Fordi dere har så harde hjerter, har Moses gitt dere dette budet.

De trengte en erfaring hvor de måtte se at det var Gud som ledet dem, hjalp dem og frelste dem fra Egypt. De hadde ingen kraft i seg selv til å komme ut av Egypt, eller til å motstå det onde og dets opphav. Tanken og intensjonen om at «alt du har sagt vil vi gjøre» var helt sikkert god, men det hjalp så lite når evnen og Gudsforholdet manglet. Falne mennesker er i seg selv ganske udugelige uten overnaturlig hjelp og inngripen. Tilbudet fra Gud var der, men de tok ikke imot den overnaturlige hjelpen, og gikk derfor heller ikke inn i et personlig forhold med Gud. Det forholdet kunne ha gitt dem Guds karakter i hjerte og sinn, og forvandlet dem, men som det står,

Hebr 8,9 For de ble ikke stående i min pakt, og jeg brydde meg ikke om dem, sier Herren.

Det var Israel som brøt pakten, og som ikke ville innordne seg under Guds vilje. De ville heller danse rundt avguden gullkalven, noe Gud hadde forbudt dem å gjøre.

Den nye pakt vil derfor være et tilbud om et nytt hjerte og sinn, hvor Gud skriver sin lov og sin karakter. Hvis vi tar imot paktstilbudet, vil vi bli ledet til å ligne på Jesus, i vår vandring mot himmelen. Vi vil ikke bli automater eller programmerte «maskiner» som ikke kan velge selv eller mennesker som ikke kan gjøre synd, men vi vil få en kraft til å velge Guds vilje, en lyst til å leve i tråd med Hans bud, og et nytt sinn som ikke ønsker det verden har å tilby. En overnaturlig påvirkning til det gode. Det er et himmelsk godt tilbud som anbefales alle mennesker å ta imot, og det er helt gratis.