Estetikkens problem

Av | 20/02/2019

For mange av oss mennesker i dag, spiller estetikk en viktig rolle. Estetikk er kort forklart «sansekunnskap», og vil for mange være styrende for hvordan ting skal se ut, hva som skal føles og hva som skal oppleves. Estetikken appellerer til sansene våre, og vil for en del mennesker være basis for hva som er riktig og hva som er galt. Da vil menneskets følelser og erfaring være opphavet til sannhet og definisjonen av hva som er riktig, og det er noe man som sannhetssøkende menneske burde passe seg for.

Motsatsen til dette vil være Etikken. Mens estetikken er sansebasert er etikk definert som «moralfilosofi». Definisjon på hva som er rett og hva som er galt.

For kristne mennesker bør det være viktig å la Gud avgjøre hva som er riktig og galt, og ikke bestemme viktige spørsmål ut ifra følelser og menneskelige erfaringer. Hvis man vil innrømme at man en eller annen gang har gjort en feil, så vil egne erfaringer ikke være tilstrekkelig for å avgjøre rett og galt. Hvis man ikke vil innrømme at man noen gang har gjort feil, så gjør man en feil i hvert fall da. Hvis vi har gjort feil valg, vil erfaringene være basert på det. Vi mennesker kan for eksempel finne på å ta noe som ikke er vårt, og hvis vi ikke blir tatt for det og får konsekvenser av valget vårt, kan vi finne på å konkludere at det er riktig og godt å ta noe som ikke er vårt. Det vil være basert på at vi ble beriket av valget, uavhengig om det er etisk riktig eller galt å ta ting som ikke tilhører oss.

Hvis vi skal se på Jesus som et forbilde på hvordan ta valg i hverdagen er det beundringsverdig å se hva han gjorde.

Matt26,39 Han gikk fram et lite stykke, kastet seg ned med ansiktet mot jorden og ba: «Min Far! Er det mulig, så la dette begeret gå meg forbi. Men ikke som jeg vil, bare som du vil.»

Joh6,38 For jeg er ikke kommet ned fra himmelen for å gjøre det jeg selv vil, men det han vil, han som har sendt meg.

Jeg tror ikke Jesus er likegyldig til estetikken, for eksempel hvordan mennesker går kledd eller om hva mennesker opplever eller erfarer, men de erfaringene må styres av noe, som ikke er estetikk, nemlig etikk. Estetikken blir det vi mennesker mener, syntes, opplever og erfarer. Disse erfaringene behøver ikke være gale, selv om det er basert på sansene våre, men de er ikke tillitsverdige som fundamentale verdier eller som definisjoner på om noe er bra eller ikke, bare på grunn av at vi har opplevelsen. Det at man opplever en forelskelse, vil ikke si at det er riktig å bli forelsket. Det kan nemlig være at vedkommende allerede er gift med en annen, eller at Gud har åpenbart noe om et forhold av slik art som syndig.

Estetikken må med andre ord defineres og styres av etikken. Våre valg må være basert på hva Gud vil, og så vil følelsene og opplevelsene bli et resultat, som ved Guds hjelp fører oss nærmere Ham og lærer oss noe viktig. Det kan av og til være vanskelig og ubehagelig å følge Gud. Det fikk Daniel og vennene hans oppleve flere ganger, men de var aldri i tvil om at det de valgte var riktig og til det beste for dem inn i evigheten. Historiene kan man finne i Daniels bok i bibelen, og de vitner om noen som valgte etikken styrende for estetikken.

Hvis jeg skal for eksempel skal avgjøre hvor i landskapet jeg står i forhold til min valg av partner for livet, eller finne ut hvilken seksuelle legning jeg har, har jeg ikke mange å spørre. Jeg kan trekke mine valg basert på estetikk, hvor jeg trekker min egen konklusjon ut ifra hva jeg føler mest tiltrekkende og passende for meg selv. «Hvem er jeg egentlig, og hva eller hvem har jeg lyst på?» Da vil mine lyster og sanser få avgjøre min fremtidige kurs samlivmessig sett. De kan faktisk lede til hva som helst, da mennesket i seg selv ikke er til å stole på. Da vil valget mitt være basert på min egen standard og jeg kan ende opp med hva jeg selv vil og lyster. Jeg kan også finne på å spørre Gud hva Han har planlagt for akkurat meg, ved å lese i bibelen for å se prinsippene Gud har lagt for samliv, og be om Guds veiledning i avgjørelsen i «om» jeg skal gifte meg, og i så fall med «hvem». Det vil bli å basere sine valg på et etisk grunnlag, et grunnlag som står mye bedre enn menneskelige vurderinger og menneskelige sanser. Er det riktig for meg å finne en partner? Hva vil du jeg skal gjøre Gud? Gud vil aldri bryte med sine prinsipper, og Han vil alltid lede oss nærmere seg. Da kan vi ikke velge noe som skiller oss fra Ham.

Når David fulgte sine lyster fremfor hva Gud hadde sagt, og tok Batseba til sengs uten å være gift med henne, var det hor og det ledet til løgn, svik, drap og død. Det var ikke bare David som ble involvert, men flere personer måtte stå ansvarlig for sine handlinger da Uria, Batsebas mann, døde på bestilling, og Davids sønn med Batseba døde i barsel fordi David hadde brutt med Guds vilje. Hva David følte og ville, var aldri av verdi og noe godt grunnlag for evigheten. Hva Gud hadde sagt og de prinsipper Gud hadde åpenbart var viktigere og faktisk det eneste som kunne lede til velsignelse og frelse.

Jer 17,5-10 Så sier Herren: Forbannet er den mann som stoler på mennesker og søker sin styrke i kjøtt og blod og vender hjertet bort fra Herren. 6 Han blir som en busk i ødemarken, han får ikke se det gode komme, han holder til i en ørken av stein, i det salte landet der ingen bor. 7 Velsignet er den mann som stoler på Herren og setter sin lit til ham. 8 Han er lik et tre som er plantet ved vann og strekker røttene mot bekken. Det frykter ikke når heten kommer, løvet er grønt. Det engster seg ikke i tørketider og slutter ikke å bære frukt. 9 Hjertet er mer svikefullt enn noe annet, det kan ikke helbredes. Hvem kan forstå det? 10 Jeg, Herren, er den som gransker hjerter og prøver nyrer. Jeg lønner hver mann etter hans ferd, etter frukten av hans gjerninger.

Gud forholder seg til at vi mennesker er svake og syndige, men han vil ikke at vi skal forbli det. Han har faktisk satt hele himmelen på spill for at vi mennesker skal settes fri fra alt som kan ødelegge oss.

Rom 6,17-18 Men Gud være takk! Dere som før var syndens slaver, er nå av hjertet blitt lydige mot den lære som dere ble overgitt til. 18 Dere ble satt fri fra synden og er blitt slaver for det som er rett

Hvis vi virkelig ønsker frelse så må vi forstå at vi blir frelst ved Jesu nåde, men ikke mot vår vilje. Nåden vil hjelpe meg til å gi slipp på synd og vinne en ufortjent seier ved Guds kraft. Jeg fortjener det ikke men Gud har tilveiebrakt det som er nødvendig for meg, for Han vet at det er også det beste for meg og alle rundt meg.  Så stor er Hans kjærlighet til falne mennesker.

Tit 2,11-12 For Guds nåde er blitt åpenbart for å gi frelse til alle mennesker. 12 Og hans nåde oppdrar oss til å si fra oss ugudeligheten og de verdslige lyster og leve i selvtukt, rettferd og gudsfrykt i den verden som nå er,

Hvis jeg vil beholde mine synder som skiller meg fra Gud, vil Han ikke kunne sette meg fri. Jeg vil fortsatt være syndens slave. Noen tror at syndene først vil forsvinne fra livene våre når Jesus kommer igjen, men teksten over sier at vi skal si ifra oss ugudeligheten og verdsligheten mens vi lever i den verden som nå er. Tilbudet fra Gud gjelder i dag. Gud vil ikke tvinge fra meg mine synder som jeg tviholder på, for det er ikke et riktig bilde av det å bli satt fri. Frihet må være noe vi ser er til det beste for oss og vi må ønske det. Synden må bli avskyelig for oss.

Joh8,36 Får Sønnen frigjort dere, da blir dere virkelig fri.

I himmelen vil vi få være en del av Guds rike. I Guds rike er det Guds prinsipper som gjelder, og ikke verdens eller menneskenes lover og regler. Det rike skal begynne her og nå ved at Guds ånd tar bolig i oss når vi tar imot Jesus som vår frelser. Da vil Guds rikes prinsipper være inni oss, som Jesus snakker om i Lukas kap.17. Guds lov er standard for hele universet for den er en åpenbaring av Guds karakter. Bryter vi med himmelens lov, så har vi ikke himmelens ånd i oss. Da trenger vi en omvendelse fra den veien vi er på, og en korreksjon i kristenlivet. Vi kan ikke frelse oss selv ved å holde oss til menneskelige følelser og verdier, estetiske prinsipper og menneskelige standarder. Har Gud åpenbart at noe er synd i bibelen, så vil det være en etisk ramme som vi må forholde oss til, og har Gud satt rammen, vil Han også gi kraft til å holde oss innenfor, hvis vi vil. Våre valg er avgjørende da Gud som sagt ikke tvinger oss.

Jeg tror at det er viktig med gode følelser og fine opplevelser, men jeg tror ingen av delene kan være styrende for fremtiden. Vi må tørre å ha slik tillit til Gud at han får avgjøre hva som er det beste for oss, og så vil følelsene og opplevelsene bli et resultat av Guds verk og ikke menneskers vilje.

Matt 11,28-29 Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, så vil jeg gi dere hvile. 29 Ta mitt åk på dere og lær av meg, for jeg er tålsom og ydmyk av hjertet, og dere skal finne hvile for deres sjeler.