Hva Gud sier om seg selv

Av | 20/02/2019

Når vi mennesker skal forklare noe for hverandre bruker vi som oftest ord. Når vi mennesker snakker sammen er kroppsspråket opptil 80 % av hva som formidles i kommunikasjonen. Det er ikke likegyldig hvilke ord som brukes, men de støttes, forsterkes eller ugyldiggjøres ved hva vi formidler med kroppen, ansiktsuttrykk, stemmevolum, øyekontakt osv. Et ord kan ha forskjellig betydning i seg ut ifra våre forskjellige preferanser og erfaringer med ordets betydning. Ord som jeg ville finne på å beskrive noe med, ville kanskje ikke du velge som korrekte i en gitt sammenheng. Når Gud ønsker å åpenbare noe for oss mennesker så bruker Han også ord. Når vi skal prøve å forstå hva Gud vil fortelle oss bør vi være åpne, positive, inkluderende og ikke minst studerende. Vi bør forsøke å ikke misforstå hva vår skaper vil fortelle oss, for det han formidler er av evighets verdi. Gud har ikke overlatt oss til oss selv i det å finne ut av Hans vilje og sannhet. Da ville vi være prisgitt våre egne evner og vår forstand. Han har gitt oss bønnen som et verktøy hvor vi kan ha direkte kontakt med Ham, og Han har gitt oss sin Hellige Ånd tilgjengelig, for å hjelpe oss når vi studerer Hans ord og når vi søker sannhet av et helt og rent hjerte, noe vi også kan få fra Ham hvis vi vil.

Joh 16,13 Men når han kommer, sannhetens Ånd, skal han veilede dere til den fulle sannhet. For han skal ikke tale ut fra seg selv, men si det han hører, og kunngjøre dere det som skal komme.

Hvordan åpenbarer Gud seg for menneskene i dag? I all hovedsak gjennom sitt ord, og i naturen. Men vi må innse at naturen i dag ikke er slik den skulle ha vært. Når en Løve jakter, dreper og spiser en antilope så kan vi ikke i det naturlige bildet finne en klar åpenbaring av Gud og Hans karakter. I gjennom jordskjelv og naturkatastrofer vil vi heller ikke kunne se et korrekt bilde av Gud. Naturen er preget av synd og vi kan derfor ikke få et riktig bilde av Gud bare gjennom skaperverket. Derfor vil Guds ord åpenbart gjennom den Hellige ånds veiledning når vi leser, være de viktigste redskapene for å finne en åpenbaring av hvem Gud er, og hva Gud vil.

5 Mos 6,4 Hør, Israel! Herren er vår Gud, Herren er én.

Her åpenbares noe om Gud, Han er én. Hva vil det si? Man kan si at dette dreier seg om antall, men bibelen vil si noe mer enn det. Tekstene hvor Gud åpenbarer noe om seg selv er i all hovedsak åndelig basert og fokusert rundt Hans karakter, ikke rundt Hans fysiske materie. Hvis vi løfter frem noen andre steder i Guds ord som forklarer hva det vil si å være «én» så kan bildet bli fyldigere og forståelsen komme tydeligere frem.

1 Mos 2,24 Derfor skal mannen forlate sin far og sin mor og holde seg til sin hustru, og de to skal være ett.

Ordet «ett» her et det samme som «én» i forrige tekst og åpenbarer ingenting om antallet mannen og kvinnen skulle være. Det åpenbarer den enheten og helheten bare de to i ekteskapet skulle være når de fyller hverandre ut og når de samarbeider på en gudgitt måte. Slik arbeider personene i Guddommen sammen enhetlig, til frelse for mennesker som i utgangspunktet er fortapt på grunn av synd. Ekteskapet er jo en beskrivelse på Kristus og menigheten, altså deg og meg. Vi skal giftes med Kristus, være ett med Ham. Menigheten som en bygning eller en juridisk organisasjon vil aldri kunne ta et valg om å la seg gifte med Kristus. Det er forholdet mellom Gud og mennesker som er poenget, og som ekteskapet mellom mann og kvinne er et bilde på.

Neh 7,66 Hele forsamlingen var i alt 42.360.

Når hele Israels menighet utgjør mange tusen forstår vi at ordet «hele», som er det samme Hebraiske ordet som «én», dreier seg om en samlet enhet, og ikke antallet innad. Antallet totalt utgjorde mer enn 40 000 individer. Ordet kan absolutt bety en i antall, men det Hebraiske språket uttrykker mer enn antall, nemlig samlet, ikke oppdelt eller splittet.

Jes 65,25 Ulven og lammet skal beite sammen, løven skal ete halm som oksen, men slangen skal ha støv til mat.

Ordet «sammen» er brukt som «en» i 5.Mos.6, men har fortsatt vekt på enhet og entydig. Det at ulven og lammet beiter sammen dreier seg om harmoni og enhetlig, ikke om antallet som beiter.

Så når Gud sier Han er én, kan vi forstå at Han åpenbarer Guddommen som enhetlig, ikke delt. Som samlet, ikke splittet. Som enig, ikke uenig. Som entydig, ikke flertydig. At Gud i entall, alene som person ikke er uenig med seg selv vil være nesten unødvendig å formidle. Å være uenig med seg selv kan vel bare vi falne mennesker klare.

Jak 1,17 All god gave og all fullkommen gave kommer ovenfra, fra ham som er himmellysenes Far. Hos ham er det ingen forandring eller skiftende skygger.

Gud forandrer seg ikke. Han skifter ikke sinnelag slik mennesker gjør. Han har heldigvis ingen dårlige dager hvor Han er utålmodig og irritert, for da hadde vi mennesker ligget dårlig an. Han åpenbarer seg som den Han er. Entydig, enhetlig, samlende, og fullkomment én.

1 Kor 8,6 Men for oss er det én Gud, vår Far. Alt er fra ham, og til ham er vi skapt. Og det er én Herre, Jesus Kristus. Alt er til ved ham, og ved ham lever vi.

Når Paulus vil fortelle oss hvem Gud er så argumenterer han rundt motsatsene til Gud, nemlig avguder. Alt det som ikke er Gud og som ønsker vår hengivenhet og oppmerksomhet. Det er hvis vi har fokus på det skapte, istedenfor Han som skapte oss. Vi kan fort lure oss selv hvis vi studerer Guds ord med feil forutsetninger og med feil fokus. Gud ønsker å lede oss, men Han tvinger oss aldri til å forstå. Det bryter med Hans kjærlighet til oss da vi er skapt i Hans bilde, med en fri vilje. Hvis vi trekker feil konklusjoner vil det ofte kunne oppdages ved at ting ikke henger sammen eller ikke er entydig lenger. Hvis vi skal konkludere den siste teksten i 1.Korinterbrev med at det bare er Faderen som er Gud, og ikke Jesus, så vil andre tekster ikke lenger gi mening.

Jer 10,10 Men Herren er den sanne Gud, den levende Gud, den evige konge. Jorden skjelver for hans harme, folkeslagene kan ikke holde ut hans vrede.

Her er det Herren som er den sanne Gud, den levende Gud, og den evige konge. Vi må velge å tro at dette er en åpenbaring av ikke hvordan Gud er fysisk, men i all hovedsak en åpenbaring av hvem Gud er og hva Han ønsker å gjøre for oss og med oss. Som sann Gud vil Han gi oss sannhet og ikke løgn. Som levende Gud vil Han gi oss liv og ikke død. Som den evige konge vil Han lede oss inn i evigheten og gi oss det vi trenger, hvis vi velger Ham som Gud og som konge i våre liv. Da kan vi unngå andre konger i livene våre, styresmakter som ikke gjør oss godt eller som ikke kan gi oss det vi virkelig trenger.

Sal 18,32 For hvem er Gud om ikke Herren, hvem er en klippe om ikke vår Gud,

Her åpenbarer Gud at det finnes ingen andre klipper som vi kan bygge på eller sette vår tillit til. Vi kan prøve å sikre våre liv ved å klamre oss til mye rart, men trygghet finner vi bare hos Gud. Han som vil være en klippe i våre liv hvis vi tør å bruke Ham som fundament for våre liv.

Guds ords åpenbaring til oss mennesker er av betydning for vårt evige liv, og når Gud åpenbarer noe om seg selv så er det harmonisk, sammenhengende og forståelig innenfor de forutsetninger Gud har gitt. Bønn, bibelstudie og Helligåndens veiledning.

De tingene Gud åpenbarer om seg selv er heller ikke fullkomne åpenbaringer om ham selv, da Gud taler til ufullkomne mennesker som ikke kan forstå ting slik Gud gjør.

Da Moses fikk møte Gud på Sinai fjellet sa Gud:

2 Mos 33,21-23 Herren sa: «Se, her er et sted tett ved meg; still deg der på klippen! 22 Når så min herlighet går forbi, vil jeg la deg stå i klippekløften, og jeg vil dekke deg med håndflaten til jeg er kommet forbi. 23 Så vil jeg ta hånden bort; da kan du se meg bakfra, men ansiktet mitt kan ingen se.»

2 Mos 34,5-7 Da steg Herren ned i en sky, stilte seg hos ham og ropte ut navnet Herren. 6 Herren gikk forbi ham og ropte: «Herren er Herren, en barmhjertig og nådig Gud, sen til vrede og rik på miskunn og sannhet! 7 Han holder fast på sin miskunn i tusen slektsledd og tilgir synd, skyld og lovbrudd. Men han lar ikke den skyldige slippe straff. For fedrenes synd straffer han barn og barnebarn, og tredje og fjerde slektsledd.»

Gud er langt over mennesker i forstand og visdom, og hvis Gud hadde åpenbart seg slik Han virkelig var, så ville vi mennesker ha mistet livet. Moses skulle få se Gud bakfra, men ikke hans ansikt, slik han virkelig så ut. Vi mennesker ville ikke ha taklet synet. Daniel møtte en engel og klarte ikke da engang å stå oppreist, men falt kraftløs til bakken på grunn av sin syndighet, og Daniel blir regnet som en rettferdig mann. Urene mennesker trenger en åpenbaring om Gud som kan takles og forstås, og planen er at denne åpenbaringen skal forandre oss til å ligne på Ham. Derfor er antall, form, materie, utseende, hårlengde og farge av liten betydning. Det er Guds karaktertrekk og åpenbaringen om hvem han er og hva han vil som er av virkelig betydning. Derfor åpenbarer Gud seg slik han gjør i bibelen, ved å fortelle om sin karakter. «Barmhjertig og nådig, sen til vrede og rik på miskunn og sannhet» Det er den karakteren som vi skal få av ham gjennom å ta imot Jesus, og det er denne karakteren som skal sette oss i stand til å ville, og takle å komme til himmelen, uten at det vil bli en plage for oss. Det naturlige uomvendte menneske vil ikke sette pris på en ren himmel. Det ville bli tortur for det menneske å være der. Et omvendt menneske som har tatt imot Guds lov skrevet i hjerte, som vil si Guds karakter gitt gjennom den Hellig ånds arbeid, vil lengte etter å få være sammen med Gud, der Han er. Hans åpenbaring er attraktiv, den frister, vi kan få del i den, da Han valgte å bli en av oss ved at Jesus ble menneske.

Paulus skriver:

2 Kor3,3 For dere viser at dere er Kristi brev, blitt til ved vår tjeneste. Det er ikke skrevet med blekk, men med den levende Guds Ånd, ikke på steintavler, men i hjerter, på tavler av kjøtt og blod.

Guds åpenbaring av seg selv er til omvendelse, forandring og frelse fra synd, og ikke for menneskelige og «teologiske» diskusjoner og debatter om materien, slik som atomer og molekyler, antall, størrelser, meter og kg.

Hvis vi får erfare Guds karakter i oss, så vil vi ligne Gud. Vi vil leve etter Hans lov, for den er skrevet i vårt sinn, og vi vil ønske å være som Ham i møte med andre mennesker.

Esek 36,26-27 Jeg vil gi dere et nytt hjerte og la dere få en ny ånd inne i dere. Jeg vil ta steinhjertet ut av kroppen deres og gi dere et kjøtthjerte isteden. 27 Jeg lar dere få min Ånd inne i dere, og gjør det slik at dere følger mine forskrifter og tar vare på mine lover, så dere lever etter dem.

Gud åpenbarer her hva Han vil gjøre med oss og for oss. Han arbeider med alle som vil ligne på Ham. Han gir et nytt hjerte til alle som vil la seg forme. Nøkkelen ligger ikke i teoretisk kunnskap om hvor mange personer det er i himmelen eller hvordan Gud fysisk ser ut, hvor høy Han er eller hvor mye Han veier. Løsningen ligger i at Gud får forandre hjertene våre slik at vi blir mottakelige for det Han vil gjøre med oss. Vil Guds åpenbaringer av sin karakter gjøre det attraktivt for deg å ligne på Ham? Vil du bli lik Ham? Kanskje lurer du på hvem Han egentlig er? Da må du se på Jesus. Jesus var åpenbaringen av hvem Gud er. Jesus forklarte dette ved flere anledninger, hvem Han var.

Joh10,30 Jeg og Faderen er ett.

Joh 14,8-9 Da sier Filip: «Herre, vis oss Faderen, og det er nok for oss.» 9 Jesus svarer: «Kjenner du meg ikke, Filip, enda jeg har vært hos dere så lenge? Den som har sett meg, har sett Faderen. Hvordan kan du da si: Vis oss Faderen?

Guds åpenbaring av seg selv er tilgjengelig og tydelig gjennom Jesus. Karakterforklarende, entydig og hel, sammenhengende, og tilstrekkelig forståelig til at vi mennesker kan bli frelst, hvis vi godtar at vi må bli som Ham.