‘Fake news’ i endetiden

Av | 04/03/2019

Det gamle Israel hadde mange profeter, og en rekke av dem var falske. Interessant nok var de falske profetene mer populære enn de ekte. Det førte til et langt fangenskap og eksil i Babylon. Ville det ikke være dumt å gjøre samme feil som Israel?

Hva har England, protestantismen, en russisk president, paven, Nero, USA, humanismen, Donald Trump, en iransk ayatolla, FN, og en israelsk leder fra Dans stamme til felles? Ikke så veldig mye, skulle man tro. Et kort søk på internett etter identiteten til den falske profet i Åpenbaringen gav meg imidlertid svaret. Etter å ha pløyd igjennom noen sider med søkeresultater var spørsmålene få, svarene mange og forvirringen total.

Ett fenomen – to navn

Den falske profet er en av Åpenbaringsbokens store endetidsaktører i kampen mellom Jesus og Satan. Den er ett av Satans mest effektive redskaper på grunn av dens evne til å forføre menneskeheten gjennom å fremstå som Jesu medspiller, mens det den sier og gjør viser at den egentlig er hans motspiller. Fenomenet går også under navnet «dyret fra jorden».

«Den falske profet» «Dyret fra jorden»
Gjør tegn og under (Åp 19,20)
Gjør tegn og under (Åp 13,13)
Forfører menneskene (Åp 19,20)
Forfører menneskene (Åp 13,14)
Samarbeider med «Dyret» (Åp 19,20) Samarbeider med «Dyret» (Åp 13,14)
Får menneskene til å ta «dyrets merke» (Åp 19,20) Får menneskene til å ta «dyrets merke» (Åp 13,16)
Taler for den onde (demoniske ånder ut fra munnen (Åp 16,13) Taler for den onde: «talte som en drage» (Åp 13,11)

Med andre ord er dette både et falsk dyr og en falsk profet, det vil si både et maktpolitisk og religiøst fenomen. Vi skal i denne artikkelen hovedsakelig konsentrere oss om den religiøse siden av fenomenet og forsøke å finne ut av hvem eller hva dette kan være.

Profetene i Bibelen blir beskrevet som Guds sendebud, og forkynte budskap fra Gud. De falske profetene hadde det samme arbeidsfeltet og påstod å være Guds budbærere de også.

Da gikk Sidkia, sønn av Kenaana, bort og slo Mika på kinnet og sa: «Hvordan er Herrens ånd gått over fra meg for å tale gjennom deg?» (
Kongebok 22:24 B11)

Vi kan dermed forvente at den falske profet i Åpenbaringen bekjenner seg til å være Guds barn, gå hans ærend, forkynne hans ord, og opptre innenfor kristenheten. Humanister, jødiske ledere, ayatollaer og russiske presidenter er ikke berømte for sine kristne bekjennelser, så det synes urettferdig å klandre dem for å være den falske profet.

Forførende lære

Når Bibelen advarer mot den falske profet, er det først og fremst mot dens budskap. Det var mange falske profeter i det gamle testamente, og Gud adresserer dem i generelle termer nesten hver eneste gang. Når han advarer sitt folk mot deres lære og forkynnelse inkluderer han alle, noe som tyder på at de hadde en grunnleggende felles teologisk plattform. Hva den bestod av følger her, med en respons fra Guds sanne profeter.

Falske profeter: Forkynn «fred, fred» under alle omstendigheter (Jeremia 6:14)
Bibelen:

«Når jeg sier til den ugudelige: Du ugudelige, du skal visselig dø! – og du ikke taler og advarer den ugudelige for hans ferd, da skal han, den ugudelige, dø for sin misgjernings skyld. Men hans blod vil jeg kreve av din hånd» (Esekiel 33:8)

Falske profeter : Vi kan helt eller delvis ignorere Gud og hans ord og fremdeles ha fred med ham (Jeremia 23:17)
Bibelen:

«Dere skal finne meg når dere søker meg av hele deres hjerte» (Jeremia 29:13).

Falske profeter : Frelse uten en fullstendig overgivelse (Jeremia 23:17)
Bibelen:

«Kast fra dere alle deres overtredelser, som dere har gjort dere skyldige i! Få dere et nytt hjerte og en ny ånd! Hvorfor vil dere dø Israels hus?» (Esekiel 18:31).

Falske profeter : Å motta et nytt og rent hjerte har ingenting å si for hvor man ender opp til slutt (Jeremia 23:17)
Bibelen:

«Sannelig, sannelig sier jeg deg: Uten at en blir født av vann og ånd, kan han ikke komme inn i Guds rike» (Johannes 3:5).

Falske profeter : Ingen forkynnelse om nødvendigheten av å vende seg fra synd til et liv i rettferdighet (Jeremia 23:22)
Bibelen:

«Hadde de [profetene] stått i mitt fortrolige råd ville de la mitt folk høre mine ord og føre dem tilbake fra deres onde vei og fra deres onde gjerninger» (Jeremia 23:22).

Falske profeter : Ingen forkynnelse av synd i spesifikke termer (Klagesangene 2:14)
Bibelen:

For eksempel bruker Jesus en stor del av bergprekenen til å advare mot spesifikke synder (Matteus 5:21-6,19).

Falske profeter : Sann frihet inkluderer frihet fra Guds lov (2 Peter 2:1-2, 19;3,17)
Bibelen:

«Tal slik og handle slik som de som skal dømmes etter frihetens lov» (Jakob 2:12. Se også Romerne 3:31; 1 Korinterbrev 7:19).

Oppsummering

For å oppsummere kan de falske profetenes lære beskrives på følgende måte:

  • Ensidig forkynnelse / fokusering på Guds nåde og omsorg (Jer 6,14)
  • Ingen advaring mot synd hverken i spesifikke eller generelle termer (Jer 23,22)
  • Frelse uten en fullstendig overgivelse (Jer 23,17)
  • Frelse uten å bli født på ny / nytt hjerte (Jer 23,17)
  • Hvordan vi lever har ingen innflytelse på om vi blir frelst eller går fortapt (2Pet 2,1.2.19;3,17)

Hvilken effekt hadde så de falske profetenes lære på Israels folk?

  • Deres lære var til tider den mest populære form for gudsdyrkelse i Israel (Luk 6,22.23.26)
  • Ved den måten de falske profetene tolket Guds ord på stjal de Hans ord fra menneskene, og Guds hensikt med å gi sitt Ord ble ikke effektuert (Jer 23,29.30, Heb 4,11-13)
  • De falske profetene var ansvarlige for å lede mennesker bort fra evig liv og for å holde mennesker i en fortapt tilstand (Esek 13,22)
  • Falsk frelsesvisshet (Jer 7,3-11, sml. Matt 7,21)
  • Babylonsk fangenskap (Klag 2,14)

Ellen White

Som adventister tror vi at Ellen White var en Guds profet, og har man lest hennes bøker vil det være enkelt å se at hun er på kollisjonskurs med bibelens falske profeter. Ja, hun er sannsynligvis en av de største kritikerne av deres lære i moderne tid. Hun kommenterer flere steder de falske profetene i GT samt endetidens falske profet:

«Det er mange falske profeter i disse dager, som ikke oppfatter synd som spesielt frastøtende. De klager over at folkets fred blir unødvendig forstyrret av Guds sendebuds formaninger og advarsler. De luller syndere inn i en fatal bekvemmelighet ved deres glatte og svikefulle læresetninger. Det gamle Israel ble på denne måten forført av de korrupte prestenes smigrende budskap. Deres forutsigelse om velstand var mer behagelig enn budskapet til de sanne profetene, som forkynte omvendelse og underkastelse.» (4T 185)

«De oppmuntrer menneskene til å se på synd som en liten sak» (4T 173.4)

«Hvis de bagatelliserer Guds lov, hvis de ikke bryr seg om Hans vilje slik den er åpenbart i hans Ånds vitnesbyrd, er de forførere» (2SM 98.3)

De falske profetenes utsagn i GT skulle forhåpentligvis være mer enn nok til å gjøre seg opp en formening om hvilke strenger endetidens falske profet spiller på. Det er derfor interessant å observere at i en del av kristenheten kan det virke som om evangeliet etter den falske profet er mer akseptert enn «det evige evangelium», hvor troen på Jesus, og Guds bud er viktige elementer.

Her må de hellige ha utholdenhet, de som holder seg til Guds bud og troen på Jesus. (Åp. 14:12 B11)

Ja, det kan til tider nesten synes som om det evangeliet de falske profetene forkynte i det gamle testamentet, og som Gud sendte sitt folk til Babylon for, er det som skal bringe oss til himmelen i vår tid. Jeg er så frimodig å foreslå at ifølge Åpenbaringen leder et slikt evangelium fremdeles kun til Babylon.

«Bestemor døde»

Natt til 1. september 1939 ble operasjon «bestemor døde» gjennomført. I ly av nattemørket sniker en liten gruppe soldater i polske uniformer seg mot radiostasjonen i den tyske byen Gleiwitz. I tillegg til våpen har de med seg flere døde polakker som de legger igjen utenfor radiostasjonen. De tyske soldatene, utkledd i polske uniformer angriper så den tyske radiostasjonen og kringkaster et anti-tysk budskap. Alt er iscenesatt av Gestapo. En rekke liknende operasjoner blir gjennomført den samme natten. Neste morgen erklærer Adolf Hitler krig mot Polen, og 2. verdenskrig er et faktum.

Med falske nyheter formidlet av falske budbærere ble «hele» verden forført og kastet ut i den største og blodigste krigen verden til nå har opplevd. De samme metodene brukes dessverre også i den største og viktigste av alle konflikter, kampen mellom Jesus og Satan. Imidlertid er det kun en av partene som bruker slike virkemidler. Den falske profet i Åpenbaringen gir seg ut for å forkynne Jesu evangelium, men viser seg å være både ulv og drage i fåreham. Jesus bruker andre virkemidler. I sine siste timer sa han at «for å vitne om sannheten er jeg født, og derfor er jeg kommet til verden. Den som er av sannheten, hører min røst». «Jeg har talt åpent for hele verden. Aldri har jeg talt i det skjulte» (Joh 18), hverken i forkledning eller bak lukkede dører.

Sannhet og ærlighet varer til syvende og sist lengst.

I dag er Gleiwitz polsk.

«I morgen» tilhører jord og himmel dem som blir «forfulgt for rettferdighets skyld.

Gled og fryd dere, for stor er lønnen dere har i Himmelen. Slik forfulgte de også [de ekte] profetene før dere» (Matt 5,10.12.)